Ερωτήσεις και απαντήσεις σε σχέση με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ

Dec 14, 2013 | Regulation

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 τέθηκε σε εφαρμογή το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Third Energy Package). 

Ο στόχος του τρίτου ενεργειακού πακέτου είναι να δημιουργήσει μία ενιαία και πλήρως αποτελεσματική αγορά ενέργειας (ηλεκτρική και φυσικό αέριο) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι τιμές σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα και να υπάρξουν καλύτερα πρότυπα εξυπηρέτηση και μεγαλύτερη ασφάλεια στην προσφορά.

Το πακέτο θα πρέπει να ενσωματωθεί στη νομοθεσία των κρατών-μελών εντός 18 μηνών, δηλαδή έως τις 3 Μαρτίου 2011.

Το πακέτο περιλαμβάνει δύο οδηγίες που θεσπίζουν τους κοινούς κανόνες αντίστοιχα για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και τρεις κανονισμούς που καλύπτουν τη θέσπιση μιας συνεταιριστικής αντιπροσωπείας για τους ενεργειακούς ρυθμιστές, την πρόσβαση στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας, και την πρόσβαση στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου. 

Ποιος είναι ο στόχος του τρίτου ενεργειακού πακέτου;
Ο στόχος του τρίτου ενεργειακού πακέτου είναι να δημιουργήσει μία ενιαία και πλήρως αποτελεσματική αγορά ενέργειας (ηλεκτρική και φυσικό αέριο) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι τιμές σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα και να υπάρξουν καλύτερα πρότυπα εξυπηρέτηση και μεγαλύτερη ασφάλεια στην προσφορά.

Από τι αποτελείτε το τρίτο ενεργειακό πακέτο;
Το πακέτο αποτελείτε από δύο οδηγίες – η μια αφορά τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου (2009/73/EC) και η δεύτερη αφορά τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού (2009/72/EC) – και τρεις κανονισμούς, ένας για τις συνθήκες πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου (715/2009/EC), ένας για τις συνθήκες πρόσβασης στο δίκτυο για διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρισμού (714/2009/EC) και ένας για τη δημιουργία της Αντιπροσωπείας για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) – 713/2009/EC). Οι προαναφερόμενες οδηγίες και κανονισμοί υιοθετήθηκαν τον Ιούλιο του 2009.

Τι νέο περιλαμβάνεται στο τρίτο ενεργειακό πακέτο;

Το τρίτο ενεργειακό πακέτο περιλαμβάνει τις πιο κάτω καινοτομίες:

  • Αποτελεσματικό διαχωρισμό της ενεργειακής παραγωγής και του εφοδιασμού από το δίκτυο. Αυτό θα εξαλείψει κάθε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών. Ο διαχωρισμός θα εμποδίσει, επίσης, τους διαχειριστές των δικτύων να επιδεικνύουν προτίμηση προς τη δική τους ενεργειακή παραγωγή και/ή τις δικές τους
    εταιρείες προμήθειας ̇
  • Αυξανόμενη διαφάνεια στις αγορές λιανικής και ενδυνάμωση των κανόνων προστασίας των καταναλωτών ̇
  • Αποτελεσματικότερη ρυθμιστική επίβλεψη από ανεξάρτητους ελεγκτές των αγορών, όπως είναι οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές ̇
  • Εγκαθίδρυση της Αντιπροσωπείας για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), για τη διασφάλιση
    αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, αλλά και για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με διασυνοριακά ζητήματα ̇
  • Καλύτερη διασυνοριακή συνεργασία και επενδύσεις: ένα νέο ευρωπαϊκό δίκτυο για τους διαχειριστές συστημάτων μπορεί να
    οδηγήσει τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε συνεργασία και σε ανάπτυξη κοινών εμπορικών και τεχνικών κωδίκων και προτύπων ασφαλείας.

Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το τρίτο ενεργειακό πακέτο;
Τα κράτη-μέλη είχαν 18 μήνες, μέχρι τις 3 Μαρτίου 2011, προκειμένου να ενσωματώσουν τις δύο σχετικές οδηγίες στην εθνική τους νομοθεσία. Οι σχετικοί κανονισμοί θα είναι εφαρμόσιμοι για όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. την ίδια μέρα.

Τι θα κερδίσουν οι καταναλωτές;
Ο αποτελεσματικός και με σωστούς κανόνες ανταγωνισμός θα προσφέρει την βέλτιστη προσφορά για τους καταναλωτές. Το τρίτο ενεργειακό πακέτο έθεσε νέες προθεσμίες, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν πραγματικά να αλλάξουν προμηθευτή μέσα σε 3 εβδομάδες. Μία πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2010) έχει δείξει ότι αν και οι Ευρωπαίοι
καταναλωτές μπορούν κατά μέσο όρο να εξοικονομήσουν 100 ευρώ το χρόνο αν αλλάξουν προμηθευτή, επιλέγοντας τη φθηνότερη προσφορά που είναι διαθέσιμη, μόνο το 12% αλλάζει πράγματι προμηθευτή.

Τι είναι οι διαχειριστές συστήματος μεταφοράς και γιατί πρέπει να ρυθμιστούν;
Οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) είναι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα δίκτυα μέσω των οποίων μεταφέρεται η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Για την ηλεκτρική ενέργεια τα δίκτυα μεταφοράς είναι συνήθως οι γραμμές υψηλής τάσης που συνδέονται με άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε.. Στον τομέα του φυσικού αερίου τα δίκτυα μεταφοράς είναι οι μεγάλοι αγωγοί. Δεδομένου ότι τα δίκτυα μεταφοράς είναι φυσικά μονοπώλια θα πρέπει να υπόκεινται σε ρυθμιστικούς κανόνες.

Τι είναι η «αρχή της πρόσβασης τρίτων» μερών;
Προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός ανταγωνισμός, οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς πρέπει να επιτρέψουν σε κάθε προμηθευτή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στο δίκτυο για την τροφοδοσία των πελατών τους – αυτή είναι η αρχή της πρόσβασης των τρίτων μερών. Οι συνθήκες της πρόσβασης στα δίκτυα ρυθμίζονται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, ενώ τα δίκτυα επιπλέον εφαρμόζουν ρυθμισμένες τιμές προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με συγκεκριμένους κανόνες αναφορικά με το διαχωρισμό των δικτύων.

Γιατί χρειαζόμαστε διαχωρισμό των δικτύων;
Οι κανόνες αναφορικά με το διαχωρισμό των δικτύων αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τις επιχειρήσεις, που εμπλέκονται τόσο στη μεταφορά όσο και στην παραγωγή ή/και στην προμήθεια ενέργειας, από το να χρησιμοποιήσουν την προνομιακή τους θέση ως διαχειριστές δικτύου, και να παρεμποδίσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση των ανταγωνιστών τους στο δίκτυο αυτό. Ο
διαχωρισμός προϋποθέτει τον αποτελεσματικό διαχωρισμό δραστηριοτήτων μεταξύ μεταφοράς, παραγωγής και διανομής.

Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα διαχωρισμού;
Ναι. Το τρίτο ενεργειακό πακέτο παρέχει την επιλογή μεταξύ τριών βασικών μοντέλων διαχωρισμού:

  1. Ιδιοκτησιακός Διαχωρισμός (Ownership Unbundling – OU),
  2. Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος (Independent System Operator – ISO) και
  3. Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς (Independent Transmission
    Operator – ITO).

Όταν εφαρμοστούν οι κανόνες διαχωρισμού του τρίτου ενεργειακού πακέτου τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. πρέπει να αποφασίσουν αν θα εφαρμόσουν αποκλειστικά το μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, ή θα αφήσουν στο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς την επιλογή μεταξύ των διαφορετικών μοντέλων.

Στη συνέχεια γίνεται σύντομη περιγραφή των τριών εναλλακτικών μοντέλων διαχωρισμού.

Ιδιοκτησιακός Διαχωρισμός
Ο Ιδιοκτησιακός Διαχωρισμός προϋποθέτει αφ’ ενός ότι ο διαχειριστής έχει την κυριότητα των παγίων του δικτύου της μεταφοράς και αφ’ ετέρου ότι είναι ανεξάρτητος από συμφέροντα προμήθειας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου. Συνεπώς, εάν ένα Κράτος Μέλος της Ε.Ε. αποφασίσει να επιβάλει πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, όλες οι (κάθετα) ολοκληρωμένες επιχειρήσεις ενέργειας θα πρέπει να πωλήσουν τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου τους. Σε αυτή την περίπτωση, καμία επιχείρηση η οποία παράγει και/ή προμηθεύει ενέργεια δεν θα επιτρέπεται να κατέχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς, ούτε και να εξασκήσει δικαίωμα ψήφου ή να διορίζει μέλη στο
συμβούλιο του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς. Εντός των ως άνω ορίων, επιχείρηση παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου θα μπορεί να έχει μετοχές μειοψηφίας σε διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ή σε σύστημα μεταφοράς. Αντιστοίχως, ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς δεν θα πρέπει να ασκεί έλεγχο ή οιοδήποτε δικαίωμα σε επιχείρηση παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου.

Οι επιχειρήσεις παραγωγής και προμήθειας είναι ελεύθερες να αποφασίσουν σε ποιόν και σε ποια τιμή θα πωλήσουν το δίκτυο τους. Ένας μεγάλος αριθμός (κάθετα) ολοκληρωμένων επιχειρήσεων στην Ε.Ε. έχει ήδη προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο η E.ON όσο και η Vattenfall Europe έχουν προχωρήσει σε αποεπένδυση των δικτύων υψηλής τάσης στη Γερμανία, ενώ η Endesa έχει προχωρήσει σε αποεπένδυση των δικτύων της στην Ισπανία.
Αναφορικά με το φυσικό αέριο, τόσο η RWE όσο και η E.ON έχουν ήδη πωλήσει τα δίκτυα μεταφοράς τους στην Γερμανία, ενώ η Endesa έχει προχωρήσει σε αποεπένδυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής στην Ισπανία.

Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος
Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η προμηθεύτρια επιχείρηση μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία της το δίκτυο, αλλά η διαχείριση, συντήρηση και οι επενδύσεις ανήκουν σε ανεξάρτητη επιχείρηση. Συνεπώς, τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. έχουν την επιλογή να διορίσουν Ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος, ώστε να παρέχεται στις (κάθετα) ολοκληρωμένες επιχειρήσεις η δυνατότητα να
διατηρήσουν την ιδιοκτησία των πάγιων στοιχείων του δικτύου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον αποτελεσματικό διαχωρισμό των
συμφερόντων του διαχειριστή από τις δραστηριότητες παραγωγής ή της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου.
Η ανεξαρτησία του διαχειριστή και πάλι βασίζεται στην αμφίδρομη απουσία οποιουδήποτε ελέγχου μεταξύ του διαχειριστή και των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο ανεξαρτησίας του Ιδιοκτησιακού Διαχωρισμού.

Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς
Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η προμηθεύτρια επιχείρηση μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία της τα πάγια στοιχεία του δικτύου καθώς και να λειτουργεί το δίκτυο. Ωστόσο, την ευθύνη διαχείρισης του δικτύου έχει μια θυγατρική της προμηθεύτριας επιχείρησης (μητρική επιχείρηση), η οποία θα πρέπει να λαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές, τεχνικές και άλλες αποφάσεις ανεξάρτητα από τη μητρική επιχείρηση. Ένα ελεγκτικό σώμα είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής της μητρικής επιχείρησης χωρίς να ασχολείται σε καθημερινή βάση με αυτές τις δραστηριότητες.Ο αποτελεσματικός διαχωρισμός για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς βασίζεται σε έντονο ρυθμιστικό έλεγχο που διέπει αφ’ ενός την οργάνωση της διοίκησης του (αν και επιτρέπεται ο διαχειριστής να αποτελεί μέρος κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης) και αφ’ ετέρου την ανάπτυξη των υποδομών του δικτύου και την διαφάνεια της ενάσκησης των αρμοδιοτήτων του. Τα επιπλέον μέτρα ανεξαρτησίας που τίθενται με τις διατάξεις του Κεφαλαίου V της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ σκοπό έχουν να περιορίσουν (σε σημείο εξάλειψης) την ουσιώδη επιρροή της κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης στην δραστηριότητα του διαχειριστή και να αποτρέψουν τη μεροληπτική κοινοποίηση πληροφοριών σε βάρος των λοιπών χρηστών του δικτύου μεταφοράς. Η ανεξαρτησία του διαχειριστή επαληθεύεται μέσω της διαδικασίας πιστοποίησης που για πρώτη φορά θεσπίζεται με τις διατάξεις του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Πότε πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τους κανόνες διαχωρισμού;
Η συμμόρφωση με τους κανόνες διαχωρισμού πρέπει να έχει γίνει έως τις 3 Μαρτίου του 2012. Στην περίπτωση που το σύστημα μεταφοράς ελέγχεται από οργανισμό-φορέα σε τρίτη χώρα η προθεσμία πιστοποίησης είναι η 3η Μαρτίου 2013.

Είναι δυνατές οι απαλλαγές από το ρυθμισμένο καθεστώς για συστήματα μεταφοράς;
Ναι. Αυτό είναι δυνατό για νέες υποδομές σε αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Κάτω από τις συνθήκες που περιγράφονται στο τρίτο ενεργειακό πακέτο, η κάθε Εθνική Αρχή μπορεί να εγκρίνει μια απαλλαγή (πλήρη ή μερική) από συγκεκριμένες υποχρεώσεις, περιλαμβανομένων της υποχρέωσης της πρόσβασης τρίτων, των ρυθμιζόμενων τιμών και του διαχωρισμού, αν το επίπεδο του ρίσκου που συνδέεται με την επένδυση είναι τέτοιο που θα μπορούσε να την αποτρέψει αν δεν υπήρχε απαλλαγή από το ρυθμισμένο καθεστώς. Προϋπόθεση για την παροχή απαλλαγής  είναι η υποδομή να ενισχύει τον ανταγωνισμό και η ίδια η απαλλαγή να μην αποβεί επιζήμια για τον ανταγωνισμό.

Γιατί δημιουργήθηκε η ACER;
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε για τη δημιουργία μίας εσωτερικής αγοράς στην Ε.Ε., η οποία να λειτουργεί σωστά, κατέστη σαφές ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας μόνες τους, αλλά και το υφιστάμενο συμβουλευτικό όργανο – Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ρυθμιστών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (ERGEG), είναι ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν τους σκοπούς των ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο σώμα με υψηλού επιπέδου εξειδίκευση σε τεχνικά ζητήματα. Αυτό το σώμα, η Αντιπροσωπεία για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), είναι ανεξάρτητο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις εθνικές κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.

Τι θα γίνει με το ERGEG;
To ERGEG θα διαλυθεί τους επόμενους μήνες και οι δραστηριότητες του θα αναληφθούν πλήρως από την ACER.

Ποιες είναι οι εξουσίες της ACER;

  • Συντάσσει τις οδηγίες πλαισίου για τη λειτουργία των διασυνοριακών αγωγών φυσικού αερίου και των δικτύων ηλεκτρισμού. Βασισμένοι σε αυτές τις οδηγίες, οι διαχειριστές των αγωγών και των δικτύων θα θεσπίσουν συγκεκριμένους κανόνες ̇
  • Ελέγχουν ότι οι κανόνες αυτοί είναι συμβατοί με τις Οδηγίες Πλαισίου ̇
  • Επιθεωρούν την εφαρμογή του 10-ετούς πλάνου για την ανάπτυξη δικτύων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο
  • Λαμβάνουν αποφάσεις σε σχέση με διασυνοριακά ζητήματα, όταν οι εθνικοί ρυθμιστές δεν συμφωνούν ή όταν ζητηθεί από την ACER να παρέμβει. Αυτό περιλαμβάνει και την μέθοδο με την οποία οι διαχειριστές μπορεί να πωλήσουν πολύ επικερδής χωρητικότητες κατά τη διάρκεια ωρών αιχμής, όταν η ζήτηση είναι υψηλή ̇
  • Παρακολουθούν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών τιμών, τη διαθεσιμότητα
    πρόσβασης στον ηλεκτρισμό που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και το σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Κάθε χρόνο η ΑCER θα δημοσιεύει έκθεση σε σχέση με τα ευρήματα της και θα προβαίνει σε εισηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μέτρα που θα βοηθήσουν στην απάλειψη των εμποδίων της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς.

Πότε μπορεί να λάβει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις η ACER;
Σε περίπτωση που οι εθνικοί ρυθμιστές δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με το πώς να ρυθμίσουν τις διασυνοριακές υποδομές ενέργειας, η ACER μπορεί να αποφασίσει:

  • Να κατανέμει την περιορισμένη χωρητικότητα των ηλεκτρικών καλωδίων και των αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ των
    ενδιαφερόμενων συμμετεχόντων της αγοράς («κατανομή χωρητικότητας») ̇
  • Να διαμοιράσει τα κέρδη από την πώληση της χωρητικότητας και των τελών χρήσης των καλωδίων και των αγωγών ̇
  • Η ACER μπορεί να «απαλλάξει» νέα διασυνοριακά ηλεκτρικά καλώδια και αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από ορισμένους κανόνες που αφορούν την εσωτερική αγορά ενέργειας. Η ιδέα πίσω από τις απαλλαγές είναι να αυξηθεί η κερδοφορία των νέων διασυνδέσεων, ώστε να υπερπηδηθούν συγκεκριμένοι κίνδυνοι οι οποίοι εμποδίζουν τους επενδυτές τους. Η χορήγηση απαλλαγής απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει κάθε τύπο απαλλαγής από τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, περιλαμβανομένων και απαλλαγών που χορηγούνται από τους εθνικούς ρυθμιστές.

Πως λειτουργεί η ACER;
Η διοίκηση της ACER αποτελείτε από το Διευθυντή Alberto Pototschnig, ένα Διοικητικό Συμβούλιο (με εννιά μέλη που ψηφίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), καθώς επίσης και ένα Συμβούλιο με Ρυθμιστές (27 μέλη αξιωματούχους των εθνικών ρυθμιστικών αρχών), και ένα Συμβούλιο Προσφυγών (6 μέλη που διορίζονται
από το Διοικητικό Συμβούλιο).

Τι είναι οι «Οδηγίες Πλαισίου» και οι «Κώδικες Δικτύου»;
Όλα τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου λειτουργούν με βάση συγκεκριμένους κανόνες που ρυθμίζουν ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοια δίκτυα για τη μεταφορά ενέργειας διασυνοριακά και κάτω υπό ποιες συνθήκες. Αυτοί οι κανόνες αφορούν την ασφάλεια των δικτύων και των διασυνδέσεων, καθώς και την πρόσβαση ατόμων, άλλων από τους ιδιοκτήτες μιας τέτοιας υποδομής («πρόσβαση τρίτων μερών»). Οι Οδηγίες Πλαισίου που θα αναπτύξει η ACER τα επόμενα χρόνια θα θέσουν γενικές αρχές για αυτούς τους κανόνες δικτύου. Οι κανόνες δικτύου έχουν σχεδιαστεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E και ENTSOG). Οι εν λόγω κανόνες είναι εναρμονισμένοι με τις αρχές που καθόρισε η ACER στις Οδηγίες Πλαισίου. Οι κώδικες δικτύου μπορεί να γίνουν νομικά δεσμευτικές με ξεχωριστή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πότε μπορεί η ACER να συντάξει κώδικες δικτύου; 
Στην εξαιρετική περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς αποτύχει να αναπτύξει κώδικες δικτύου, οι οποίοι να είναι συμβατοί με τις οδηγίες πλαισίου, η ACER μπορεί να συντάξει η ίδια τους Κώδικες Δικτύου.

Πόσο απέχουν οι στόχοι της ACER από εκείνους των εθνικών ενεργειακών ρυθμιστών;
Οι στόχοι της ACER και των εθνικών ρυθμιστικών αρχών είναι συμπληρωματικοί, καθώς η ACER διευκολύνει την συνεργασία μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Οι δυνατότητες που έχει η ACER σχετίζονται με τη διασυνοριακή υποδομή. Οι στόχοι της ACER στη καθιέρωση Οδηγιών Πλαισίου, αλλά και (κατ’ εξαίρεση) Κωδίκων Δικτύου, αφορούν μόνον τις διασυνοριακές υποδομές, όχι καθαρά εγχώριες διασυνδέσεις και αγωγούς, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Παναγιώτη Αγησιλάου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe to our Newsletter