Προγράμματα Επιείκειας (Leniency Programmes)

Aug 31, 2021 | Article

Τα Προγράμματα Επιείκειας αποτελούν το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα κριτήρια για την επιεική μεταχείριση επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε αντιανταγωνιστικές συμπράξεις λόγω συνεργασίας τους με τις Αρχές Ανταγωνισμού μέσω της αποκάλυψης ενοχοποιητικών στοιχείων.

 

 

Οι συνήθεις αντιανταγωνιστικές συμπράξεις αφορούν τον καθορισμό των τιμών ή του ύψους της παραγωγής, την κατανομή αγορών ή πελατών και τη νόθευση διαγωνισμών.

Προκειμένου να μπορεί να τύχει επιεικούς μεταχείρισης μία επιχείρηση που συμμετέχει σε αντιανταγωνιστική σύμπραξη, πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα στην Αρχή Ανταγωνισμού.

Το όφελος ένταξης σε Πρόγραμμα Επιείκειας είναι η πλήρης ή μερική απαλλαγή της επιχείρησης από το πρόστιμο. Πλήρης απαλλαγή χορηγείται στην επιχείρηση που πρώτη υποβάλλει αποδεικτικά στοιχεία που οδηγούν στην έναρξη έρευνας για την αποκάλυψη της αντιανταγωνιστικής σύμπραξης. Μερική μείωση προστίμου χορηγείται στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Επιείκειας, ανάλογα με τη σειρά της αιτήσής τους καθώς και την αποδεικτική αξία των ενοχοποιητικών στοιχείων που υποβάλλουν στην Αρχή Ανταγωνισμού.

 

Πρόγραμμα Επιείκειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

To υφιστάμενο Πρόγραμμα Επιείκειας περιλαμβάνεται στην Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη μη επιβολή και τη μείωση των προστίμων σε υποθέσεις συμπράξεων (καρτέλ) του 2006.

 

Σχέδιο Επιείκειας της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού

Το νομικό πλαίσιο που ορίζει την επιεική μεταχείριση ή πλήρη απαλλαγή από διοικητικά πρόστιμα των επιχειρήσεων ή/και ενώσεων επιχειρήσεων που επιθυμούν να συνεργαστούν με την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού για την αποκάλυψη αντιανταγωνιστικών συμπράξεων, περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Επιείκειας (Οι περί Απαλλαγής και Μείωσης του Διοικητικού Προστίμου σε Περίπτωση Συμπράξεων κατά Παράβαση του Άρθρου 3 του Νόμου ή/και του Άρθρου 101 της ΣΛΕΕ (Σχέδιο Επιείκειας) Κανονισμοί του 2011 (ΚΔΠ 463/2011)).

 

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα Προγράμματα Επιείκειας αναφορικά με το Δίκαιο του Ανταγωνισμού επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Subscribe to our Newsletter