Ενδεχόμενα ζητήματα με το Δίκαιο του Ανταγωνισμού από συνεργασίες μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων

Jan 26, 2022 | Anticompetitive agreements, Article

Εισαγωγή

Η ανάγκη για προσαρμογή στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς ενδέχεται να οδηγήσει στην διαμόρφωση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. 

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις όπου οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων μπορεί προκαλέσουν ανησυχίες όσον αφορά τη συμμόρφωση με το Δίκαιο του Ανταγωνισμού.

 

Κύριες μορφές συνεργασίας και κίνδυνοι παράβασης του Δικαίου του Ανταγωνισμού

 

Ανταλλαγή πληροφοριών

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων δύναται να συμβάλει στην καλύτερη αντίληψη της αγοράς και τη διαμόρφωση βέλτιστων στρατηγικών.

Ωστόσο, ενδέχεται να αποκτήσει αντιανταγωνιστικό χαρακτήρα, ειδικότερα όταν αφορά κρίσιμες παραμέτρους του ανταγωνισμού (π.χ. τιμές), καθότι δύναται να μειώσει τις ανταγωνιστικές πιέσεις στην αγορά λόγω περιορισμού της αβεβαιότητας που υπάρχει μεταξύ των επιχειρήσεων όσον αφορά τις στρατηγικές επιλογές τους στην αγορά. 

Ο κίνδυνος παράβασης του των κανόνων του ανταγωνισμού είναι μεγαλύτερος όσο περισσότερο ευαίσθητος είναι ο χαρακτήρας των πληροφοριών, όσο συχνότερη είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και όσο πιο πρόσφατες είναι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται.  

 

Κοινή παραγωγή

Η κοινή παραγωγή ανταγωνιστικών επιχειρήσεων δύναται να συμβάλει στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας, καθότι επιτρέπει την εξοικονόμηση κόστους που προκύπτει από την διαδικασία παραγωγής και τη χρήση της βέλτιστης τεχνολογίας.

Ωστόσο, ενδέχεται να οδηγήσει στην υιοθέτηση αντιανταγωνιστικών πρακτικών, όπως την κατανομή αγορών, τη νόθευση διαγωνισμών, τον καθορισμό τιμών ή τον περιορισμό της παραγωγής.

 

Κοινή εμπορευματοποίηση

Η κοινή εμπορευματοποίηση των προιόντων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων δύναται να οδηγήσει σε βελτιώσεις αποτελεσματικότητας οι οποίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν μεμονωμένα από τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, δημιουργεί τον κίνδυνο υιοθέτησης αντιανταγωνιστικών πρακτικών, όπως την κατανομή αγορών, τη νόθευση διαγωνισμών, τον καθορισμό τιμών ή τον περιορισμό της παραγωγής.

 

Κοινή προμήθεια

Η κοινή προμήθεια πρώτων υλών από ανταγωνιστικές επιχειρήσεις δύναται να ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη των εν λόγω επιχειρήσεων, επιτρέποντας τη μείωση του κόστους παραγωγής τους λόγω της εξασφάλισης καλύτερων τιμών (π.χ. μέσω μεγαλύτερων εκπτώσεων).  

Ωστόσο, τέτοιες συνεργασίες ενδέχεται να δημιουργήσουν τον κίνδυνο στρέβλωσης του ανταγωνισμού στην αγορά και να αποκτήσουν αντιανταγωνιστικό χαρακτήρα, ιδίως εάν περιέχουν όρους που σχετίζονται με τον καθορισμό τιμών, την νόθευση διαγωνισμών, την κατανομή αγορών και τον περιορισμό της παραγωγής.

 

Κοινή έρευνα και ανάπτυξη

Η ανάληψη δραστηριοτήτων κοινής έρευνας και ανάπτυξης από ανταγωνιστικές επιχειρήσεις δύναται να οδηγήσει στην βελτίωση υφιστάμενων προϊόντων ή τεχνολογιών, την καινοτομία και να επιταχύνει την εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της έρευνας και ανάπτυξης.

Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα εάν οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται επεκτείνουν τη συνεργασία τους υιοθετώντας αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

 

Ανάπτυξη προτύπων

Η κοινή ανάπτυξη και υιοθέτηση προτύπων από ανταγωνιστικές επιχειρήσεις δύναται να μειώσει την ασυμμετρία πληροφόρησης και να συμβάλει στη δημιουργία εμπιστοσύνης στην αγορά.

Ωστόσο, δημιουργούνται ανησυχίες παράβασης των κανόνων του ανταγωνισμού οι οποίες αφορούν την περιορισμό της τεχνολογικής προόδου και τον αποκλεισμό της χρήσης άλλων προτύπων τα οποία ενδεχομένως να είναι καλύτερα και πληρέστερα.

 

Τυποποιημένοι όροι και προϋποθέσεις

Ο καθορισμός ή/και υιοθέτηση τυποποιημένων όρων από ανταγωνιστικές επιχειρήσεις δύναται να συμβάλει στη μείωση κόστους για τις επιχειρήσεις, καθώς και να διευκολύνει τους καταναλωτές όσον αφορά τη σύγκριση ανταγωνιστικών προϊόντων ή προσφορών.

Ωστόσο, δημιουργούνται ανησυχίες παράβασης των κανόνων του ανταγωνισμού σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι καθορισμένοι τυποποιημένοι όροι αφορούν ή καθορίζουν το ύψος των τιμών ή/και όταν οι εν λόγω όροι συνιστούν κρίσιμη παράμετρο για τις επιλογές των καταναλωτών και επομένως για την άσκηση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Email: [email protected]

Τηλ.: 22560175

Subscribe to our Newsletter