Ανασκόπηση των αποφάσεων στις οποίες η ΕΠΑ επέβαλε χρηματικό πρόστιμο το 2013

Feb 24, 2014 | Competition policy

Κατά το έτος 2013, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού επέβαλε σε 7 εταιρείες συνολικά πρόστιμα που ανέρχονται σε €2.020.257. Ειδικότερα, η Επιτροπή εξέδωσε συνολικά επτά αποφάσεις στις οποίες διαπίστωσε παραβάσεις του περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου Αρ. 13(Ι)/2008. Το μεγαλύτερο πρόστιμο, συνολικού ύψους €958.277, κλήθηκε να καταβάλει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Συνοπτικά, η Επιτροπή εξέτασε:

  • τρεις υποθέσεις που αφορούσαν περιοριστικές του ανταγωνισμού συμπράξεις και εναρμονισμένες πρακτικές, ωστόσο δεν εξέδωσε  καμία καταδικαστική απόφαση˙
  • δώδεκα υποθέσεις που αφορούσαν πιθανολογούμενη καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης, από τις οποίες εξέδωσε πέντε καταδικαστικές αποφάσεις (συμπεριλαμβανομένης μίας αναγνωριστικής απόφασης)˙
  • πέντε υποθέσεις που αφορούσαν πιθανολογούμενη καταχρηστική εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής εξάρτησης, από τις οποίες εξέδωσε δύο καταδικαστικές αποφάσεις.

Η Επιτροπή αναμένεται ότι εντός του 2014 θα εκδώσει, μεταξύ άλλων, την απόφαση της σε σχέση με μία συγκέντρωση, η οποία έχει εισέλθει στη φάση πλήρους διερεύνησης, και την απόφαση της σε σχέση με την αυτεπάγγελτη έρευνα εναντίον του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων. Σημειώνεται, επίσης, ότι εντός του 2014 η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει τον τροποποιητικό νόμο για την προστασία του ανταγωνισμού και έναν εντελώς νέο νόμο σε σχέση με τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων.

Subscribe to our Newsletter